12. malmes Stuga

”Malmes” stuga byggdes omkring 1860 på en plats, där det tidigare stått en ryggåsstuga som en gång var bostad åt en soldatänka med sju barn. Ett av barnen, Gustaf Malm, rev ryggåsstugan och byggde den stuga som alltjämt står kvar. Den kom att bli den största och vackraste på hela Tån.

Gustaf Malm kunde bygga en fin stuga åt sig, han var både murare och snickare. Han gifte sig 1858 med Anna-Kajsa, en syster till August Friskopp. Makarna fick ett enda barn, Reinhold. Han döptes samma dag som föräldrarna vigdes.

Gustaf Malm arbetade som murare i Stockholm om somrarna. vintrarna sysslade han med olika hantverk på Tån, främst skrädderi. Han sydde fram för allt fårskinnspälsar, skickligt och nog grant. Malm var mångsidig, bl.a. var han en duktig träslöjdare, han tillverkade kammarorglar och arbetade som sigillgravör. Han graverade in gotiska majuskler (stora skrivbokstäver) i sigillen.

Sonen Reinhold utbildade sig också till snickare och murare och följde fadern i flera av dennes andra yrkesgrenar, men till Gustaf Malms nivå nådde han aldrig. Reinhold lär ha varit en skicklig skridskoåkare och visade sina konster om vintrarna på Åsle mosse som bjöd på blanka fina skridskoisar innan den dikades ut på 1890-talet. Reinhold blev senare murare på Vulcans fabrik i Tidaholm.

Familjen Malm var Tåns överklass. Männen höll sig från flaskan, var alltid nyktra och propra. Gustaf Malm arbetade för jämnan. ”Man kunde aldrig se Malm arbetslös. Han kunde alla hantverk och var ingen klåpare i något. Han var en skicklig skräddare. Han var också träskulptör och täljde ut tavlor av trä med figurer av både folk och djur.” (Johan Johansson)

Malm blev inte så gammal. Han var bor ta på murningsarbete, insjuknade och dog efter några dagar i lunginflammation.

”Dä va sunn att en så nóttier mänska inte sulle få leva”, sa åsleborna vid Gustaf Malms begravning

Malma-Kajsa bodde kvar i huset till sin död 1915 och stugan kom sedan i andra händer. Ture Fägersten bodde här året om till omkring 1970. Först i juni 1991 övertog hembygdsföreningen även ”Malmes”.

(utdrag ut Ulla Nordmarks bok om Åsle Tå)

Åsle Tå Karta
"

Här är du nu

@

Tillbaka till Tå kartan

A

Till Friskoppa Stuga

Malmes väster
Åsle Tå Karta
@

Tillbaka till Tå kartan

A

Till Friskoppa Stuga

Shares
Share This